Guasha bij paarden

Guasha helpt paarden om beter te kunnen functioneren. Mentaal én fysiek. Het kan ingezet worden om problemen en klachten op te lossen en het wegnemen van blokkades. Het kan ook zeer goed preventief ingezet worden om blokkades te voorkomen. Guasha stimuleert de doorbloeding en helpt het paardenlichaam om afvalstoffen af te voeren. Het zorgt ervoor dat energie beter door het lichaam gaat stromen en vormt een zeer positieve invloed op het welzijn van het paard.

Paarden stellen zich meestal heel snel open voor de behandeling. Het schrapen staat dicht bij hun natuur. Als paarden elkaar met hun tanden krabben (vaak op de schoft) lijkt dit erg op het ‘schrapen’. Dit noemen we “groomen”.

Waarom Guasha bij paarden?

Als een paard bijvoorbeeld een spierprobleem heeft, kan de spier zich niet of moeilijk ontspannen. Dit komt door een verkleving van beschadigde spiervezels. Deze blokkade verdwijnt niet vanzelf. Met een Guasha behandeling kan de verkleving losgemaakt worden en kunnen de spieren weer ontspannen. Doordat het paardenlichaam weer kan ontspannen en loslaten, heeft het ook een positieve uitwerking op het mentale vlak.

De voordelen van Guasha bij het paard zijn:

Guasha verbetert de bloedcirculatie, het paard herstelt sneller van blessures

Guasha vermindert spierkrampen, die ontstaan door teveel aan afvalstoffen in de spiergroepen

Guasha vermindert ontstekingen en zwellingen in de gewrichten waardoor de pijn minder wordt, geeft verlichting bij artrose

Guasha helpt om het hele lichaam en psyche van het paard in een betere conditie te krijgen en te behouden. En zorgt voor een betere balans van het paard

Guasha verbetert eerst de overbelastingen die zijn ontstaan door overcompensatie en daarna zien we het oorspronkelijke probleem van het paard

Guasha verhoogt de productie van synovia (gewrichtsvocht/-slijmvlies) in de gewrichten. Zorgt voor een betere smering van de gewrichten.

Herken je bij jouw paard:

 • gevoelige plekken op het lichaam;
 • loopt weg tijdens het opstijgen;
 • schrikachtig en/of neurotisch tijdens het trainen;
 • reageert heftig bij het aansingelen;
 • gevoelloos op het lichaam, alsof je paard zich afsluit;
 • moeite met buiging naar één bepaalde kant;
 • geen stelling aannemen;
 • onregelmatigheden tijdens het lopen zonder oorzaak in de benen.

Dan is Guasha een goede therapie. Het is uiteraard belangrijk om bij ernstige klachten of blessures eerst je dierenarts te raadplegen en uit te zoeken of er aanwijsbare oorzaken te vinden zijn. Guasha biedt goede ondersteuning tijdens het herstel van bijvoorbeeld peesblessures, overbelasting, rugklachten, spierklachten. Guasha kan naast de behandeling van de dierenarts worden toegepast.

Ook als je paard geen specifieke klachten heeft kan een Guasha behandeling je paard ondersteunen. Stel je traint meerdere dagen per week en rijdt regelmatig wedstrijden, dan vraag je veel lichamelijke en mentale inspanning van je paard. Om te zorgen dat je paard goed in zijn vel zit en met plezier voor je blijft werken, kun je je paard regelmatig laten behandelen door een Guasha therapeut. Zo zorg je voor een blij en gezond paard.

Duur van de behandeling

Een behandeling duurt meestal een uur à vijf kwartier. Dit is geheel afhankelijk van de reactie van het paard. Om je paard optimaal in balans te krijgen zijn vaak meerdere behandelingen nodig. Het aantal behandelingen is niet van te voren te bepalen, dit is geheel afhankelijk van je paard en het doel van de behandelingen.

Om je paard optimaal te laten profiteren van de Guasha Therapie is het verstandig om minimaal 3 behandelingen af te spreken met tussenpozen van 2 weken. Daarna kijken we samen verder of het nodig is om meer Guasha behandelingen af te spreken en met welke tussenpozen dit kan plaatsvinden. Na een volledige behandeling, raden we aan het paard minimaal 3 dagen niet te berijden. Dit is afhankelijk van de klacht. Wel is het raadzaam om te longeren, werk aan de hand en vrije beweging in de Paddock of weiland aan te bieden.

Bij herstel, acute of ernstige blokkades kunnen we tijdelijk 1 keer per week een behandeling afspreken. Wil je Guasha preventief inzetten? Dan is het raadzaam om één keer per 4 tot 6 weken af te spreken.

De tarieven voor een Guasha behandeling

 • Intake en eerste behandeling: 70 euro (inclusief het maken van foto’s)
 • Vervolgbehandeling: 55 euro
 • Behandeling ruiter/amazone: 45 euro in de praktijk in Beuningen. 50 euro op stal/locatie waar ook het paard zich bevindt.

Locatie

Een Guasha behandeling vindt plaats op stal bij jouw paard. Ieder paard voelt zich in zijn eigen omgeving het meest op zijn gemak. Het paard staat dan meer open voor de behandeling en is makkelijker te behandelen dan in een vreemde omgeving. De behandeling heeft dan het meeste effect.

Reiskosten

Binnen een straal van 5 kilometer enkele reis bereken ik geen reiskosten. Boven de 5 km reken ik 20 cent per kilometer. De kilometers worden berekend vanaf Beuningen Gld.