Auriculotherapie of ooracupunctuur

De ooracupunctuur is een moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. De grondlegger is de Franse arts Paul Nogier. Paul Nogier hield zich bezig met westerse geneeskunde, manuele geneeskunde en Chinese acupunctuur. Als arts kreeg hij een aantal patiënten op zijn spreekuur met brandplekken in de oorschelp. Bij navraag bleken dit littekens te zijn van een doeltreffende behandeling tegen ischias door een natuurgenezeres. Zij gebruikte daarbij een gloeiend stukje metaal om hiermee bepaalde punten op de oorschelp te behandelen. Hierdoor kwam Nogier op het idee om de oorschelp als therapeutisch medium te gebruiken. Gesteund door spectaculaire resultaten ontwikkelde hij op basis van empirische gegevens de somatotopie van de oorschelp.

 

Hooikoorts ….. Wat is het en wat kun je er aan doen?

Oorzaak:
Stuifmeel van grassen, bomen en andere plantensoorten worden door de wind vervoerd en komen dan terecht bij ons op de slijmvliezen. Om deze deeltjes onschadelijk te maken produceert je afweersysteem histamine. Door histamine zwellen je slijmvliezen op en vernauwen je bronchiën.

Hooikoorts

Gevolg:
Niezen, jeukende en tranende ogen, een loopneus en soms benauwdheid.

Behandeling:
Ooracupunctuur werkt goed ter preventie maar ook bij acute hooikoortsklachten. Omdat bij hooikoorts het afweermechanisme niet goed werkt is ooracupunctuur juist als preventieve behandeling erg geschikt. Ik adviseer u dan ook om ruim voordat het voorjaar begint met behandelingen te starten. In het voorjaar werkt uw afweermechanisme dan optimaal en zult u geen of veel minder klachten hebben. Ook in het seizoen zelf kunt u kiezen voor een behandeling om de (acute) klachten te verminderen. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten.

 

Ooracupunctuur kan ook worden ingezet bij klachten zoals:

  • Overgangsklachten
  • Burn-out
  • Rugklachten
  • Knieklachten
  • Ondersteuning bij afvallen
  • Ondersteuning bij stoppen met roken
  • Migraine
  • Depressie

 

Ik kan ooracupunctuur als enige behandeling inzetten, maar ook als aanvulling bij, bijvoorbeeld, Guasha Therapie.